Niinikumpu

vaakunaNiinikumpu on Kiteen laaja-alaisimpia kyliä. Kitee, joka on Keski-Karjalan talousalueen (Kesälahti, Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Värtsilä) keskus,  kuuluu Itä-Suomen lääniin, jonka pääkaupunki on Mikkeli. Niinikummun kylän pinta-ala on 59 km2.  Pääkylän tienhaara sijaitsee n. 8 km Kiteen taajamasta lounaaseen. Maastonsa puolesta kylä sijoittuu ” Vaara-Karjalan ” ja ” Järvi-Suomen ” rajamaille eli maisemaa voidaan sanoa kumpuilevaksi eli kylän mäiltä puuttuu vaarojen jyrkkyys. Kylän korkein paikka, Ulriksberg, on noin 110 metriä merenpinnan yläpuolella ja kylämaisemaan saumattomasti liittyvä Ätäskö-järvi puolestaan sijatsee n. 80 m merenpintaa korkeammalla.

Niinikummun sijaintitiedot:

62o 4´0 N (pohjoiseen päiväntasaajasta)
30o 0´ 0 E (itään keskimeridiaanista)

Näytä Niinikumpu Google Maps-kartalla

Niinikummun luonnossa ja kasvillisuudessa on havaittavissa myös Laatokan lehtoalueen rippeitä. Kylän nimen arvellaan juontavan alkunsa niinipuusta eli metsälehmuksesta, jota kylän metsissä jonkin verran on esiintynyt luonnonvaraisena. Ätäskö- järven rannoilla on asuttu jo kivikaudella. Ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina alue oli muiden syrjäseutujen tavoin ” kantasuomalaisten” eränkävijöiden retkikohteena. Myös Laatokan Karjalan eränkävijät samoilivat näillä rannoilla ja tämän tuloksena tänne syntyi vähitellen pysyvääkin asutusta.
Niinikumpu on koko historiansa ajan ollut vuoroin idän ja vuoroin lännen vaikutuksen piirissä, milloin Novgorodin, Moskovan ja Pietarin hallinnoimana ja milloin taas Ruotsin kuninkaan alueena (Lähdeaineisto: Niinikummun kylähistoria, Lauri Holopainen).

Kun väki väheni maalaiskylissä 1960-70-lukujen vaihteessa, kulttuuriharrastukset ja muu yhteistoiminta väheni. Niinikummussa ei jääty suremaan kylätien hiljenemistä, vaan koottiin voimat yhteen ja alettiin etsiä yhteisiä mahdollisuuksia. Jo tuolloin nähtiin, että Kitee tuee teollistumaan ja kasvamaan ja kasvusta pääsi osalliseksi myös Niinikumpu. Niinpä perustettiin kylätoimikunta vuonna 1981. Yksimielisesti kyläläiset ovat toimikunnan järjestämiin rienoihin osallistuneet ja ottaneet vastaan uusia haasteita. Kylätoimikunta on järjestänyt lukuisia jo perinteisiksi tulleita kilpailuja ja kampanjoita.  Kylätoimikunnan historiaan voi tutustua tässä.