Niinipuisto


Tällä sivulla kerromme Niinipuistohankkeen alkujuurista ja toteutumisesta sitä mukaa kun hanke etenee suunnitelmien ja toteutuksen kautta valmistumiseen saakka.


Tästähän se ajatus sitten lähti…

Oli synkkä ja myrskyinen ilta 11.toukokuuta vuonna 2019 kun Osmo-myrsky päätti puhaltaa matalaksi ”Lystmehän” mäen komean lehtikuusikon jättäen jälkeensä melko lohduttoman näkymän.

Mäen korkein kohta on 125,67 m ja mäeltä avautuu hyvät näköalat ja se olisi oiva paikka esim. näkötornille. Kyläyhdistyksen edeltäjällä Niinikummun kylätoimikunnalla oli jo 1980 luvulla suunnitelmia näkötornin rakentamiseksi Niinikumpuun. Samanlaisia ”haaveita” oli myös Lystmehtä tilan omistajalla Jouko Murtosella. Alue on kuulunut aiemmin Niinikummun Hovin maihin.

Myrkyn jälkeisinä päivinä syntyi maanomistajan ja kyläyhdistyksen edustajien välisissä keskusteluissa ajatus perustaa alueelle Niinipuu eli metsälehmuspuisto johon kuuluisi myös alueella olevan vanhan hovin riihen kunnostus ja näkötornin rakentaminen. Alkuajatuksena oli että maanomistaja antaa alueen kyläyhdistyksen käyttöön vuokraperiaatteella (maksuton kunnossapitoa vastaan).
Asiat lähti rullaamaan nopeaan tahtiin jo 23.5.2019 yhdistyksen hallitus päätti lähteä mukaan toteutukseen;

” Niinipuumetsikön perustaminen myrskyn runtelemalle Jouko Murtosen omistamalle Lystmehtä RN:o 11:47 tilalle.
Alueelle kaavailtu rakennettavaksi mm näkötorni, laavu nuotiopaikkoineen, muisto/hiljentymispaikka istuimineen ja ”alttareineen”. Sunnitelmia voidaan tarkentaa myöhemmin.
Päätettiin osallistua hankkeeseen niin, että Niinikummun kyläyhdistys ry on hankkeen vastuullinen toteuttaja maa-alueen tultua yhdistyksen hallintaan vuokrasopimuksella tai muulla lainvoimaisella tavalla.”

8.8.2019 Kyläyhdistyksen hallitus päätti hakea hankerahoitusta useammassa erässä.
27.8.2019 alue siirtyi lahjakirjalla Niinikummun kyläyhdistyksen omistukseen.
Hankkeet lähti käyntiin syksyllä 2019 niin että ensin teetetiin suunnitelmat puiston ja riihen osalta jotka valmistuivat 2020 keväällä. Niinipuiston maisemasuunnitelman laati ProAgria Itä-Suomi / Päivi Jokiniemi ja riihen muutossunnitelmat teki Rakennussuunnittelu Immonen Oy Tohnajärveltä /Niina ja Jukka-Pekka Immonen.

Toisessa osassa toteutettiin keväästä 2020 alkaen toteutetiin ns töiden joustavan sujumisen kannalta ajankohtaiset vaiheet kuten paikalle jääbeiden lahjoitettujen puiden sahaus, pysäköintialueet, sähköliittymä ja Esteetön WC.

Nyt olemme vaiheessa no 3 josta Riihen muutostyöt ovat loppusuoralla ja puusto on lähes raivattu, laavu on paikoillaan, muistelupaikan perustukset tehty ja portaiden tolpat pystytetty. Lehmusten taimien ostopaikat on kartoitettu. Myös maansiirtotöissä on ollut kovasti ahkerointia. 3.s vaihe saatetaan loppuun 31.12.2022 mennessä.

Erityisen lämpimät kiitokset kaikille hankkeen toteutuksessa mukana olleille tahoille, talkoolaisille, urakoitsijoille, lahjoittajille ja vastuuhenkilöille Raimo Ikonen ja Ismo Ruutianen. 

Ja seuraavaksi käymme suunnittelemaan sitä näkötornia mutta se onkin sitten jo toinen juttu.

Kiitos hyvästä ja miellyttävästä yhteistyöstä Keski-Karjalan Jetina. Ry. Viemme yhdessä osaltamme maaseudun ja kotiseutumme viihtyisyyttä eteenpäin.

Pertti Ikonen, hankkeen vastuuhenkilö