TONTTURIIHI

Täällä ne tontut varmaan asuivat! Näin totesivat melkein yhdestä suusta Kansanopiston vierailijat syyskuussa, kun käväisivät ohikulkumatkalla Niinipuiston vielä remontissa olevassa riihestä. Siitä alkoi Tontturiihen teko.

Niinikummun kyläyhdistyksen käsissä riihi oli remontoitu upeaksi rakennukseksi.  Joulukuussa 2021 sinne muutti yli 90 tonttua kertomaan riihen historiasta, nykyisyydestä ja tietenkin tontuista itsestään. Tontut tai jossain ehkä haltijoiksi kutsutut olennot suojasivat ja seurasivat talon elämää. Ehkä niitä asui riihessä, tallissa, vintillä, sillan alla, saunassa, metsässä – missä lie ollutkin. Tontturiihellä joulua odotteli saunatonttuja, riihitonttuja, puutarhatonttuja, pihatonttuja, metsätonttuja, joulutonttuja sekä tonttujen sukulaisia ja ystäviä.

Tontturiihellä vierailleet ihastelivat rakennusta, sen kodikkuutta, viihtyisyyttä ja valoisuutta. Valokuvakirjat kertoivat riihen remontista ja Niinipuisto-hankkeen historiasta, jos kylätonttu ei sattunut olemaan paikalla kertomassa. Pakkaskelitkään eivät haitanneet, ihan kuin riihitonttujen tuli uunissa olisi lämmittänyt koko riihtä. Lapset leikkivät tonttujen kanssa, aikuisilla tuntui vaan olevan kiire pois.

Kevin otti pienet keinukyydit Joulupukin kiikkustuolissa. (Latojan lisäys)

Tontturiihellä vieraili vieraskirjan mukaan yli 400 ihmistä. Ja kuultiinpa, että joulupukkikin kävi yöpymässä Tontturiihellä Kiteellä liikkuessaan. Tämä oli hieno alku Niinipuiston riihen uudelle käytölle. Tontturiihi todisti myös, kuinka yhdessä saadaan paljon hienoa aikaan. Niinipuiston kunnostukseen on käytetty valtava määrä talkootunteja. Tontturiihen toteutukseen kyläyhdistys sai yhteistyöhön Kiteen Evankelisen Kansanopiston hyvinvoinnin portaat -ryhmäläiset. Heistä osa on sen ikäisiä, että ovat saattaneet nähdä tonttujen vilahtavan lapsuuden kotipiirissään. Luontaisia tonttujen asuinpaikkoja on harvassa, onneksi Niinikummussa on riihi.

Teksti: Riihitonttu Eeva Ruutiainen Kuvat: Elli Ruutiainen, Pertti Ikonen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather